top of page

Sosyal Fobi

Yazarın fotoğrafı: Özlem SöylemezÖzlem Söylemez

Ruh sağlığı alanındaki rahatsızlıklar için geliştirilmiş kimi sınıflandırmalar vardır. Bu sınıflandırmalar, dünyanın her yerindeki uzmanların üzerinde ortaklaşabilmesi adına yapılmıştır. Bunlar birtakım duygusal, düşünsel, davranışsal ve fiziksel belirtilerin bir araya gelmesi ile oluşan tanılardır.


Bu yazıda sosyal fobi (anksiyete) tanısına gelin birlikte göz atalım.


Sosyal fobi en basit anlamıyla kişilerin sosyal ortamlarda ve performans sergileyecekleri durumlarda yaşadıkları yoğun kaygıyı ifade eder. Sosyal fobi tanısı için aşağıda sıralanan belirtilerden bir kısmının yoğun olarak yaşanması gerekmektedir ve en yaygın sosyal fobi belirtileri şunlardır:


denizli psikolog sosyal fobi
Sosyal fobi
  • Sosyal ortamlarda ve topluluk önünde sergilenen bir performans sırasında hissedilen yoğun kaygı, korku

  • Başkaları tarafından eleştirilme ve olumsuz değerlendirilme korkusu

  • Sosyal durumlardan komple kaçınma veya sınırlı katılım sağlama

  • Yüz kızarması, titreme, terleme, mide rahatsızlığı, sesin titremesi gibi fiziksel belirtiler

  • Topluluk önünde konuşmada zorluk

  • Yeni insanlarla tanışmada zorluk

  • Sohbet başlatma veya sürdürme sırasında yaşanan yoğun kaygı

  • Telefon görüşmelerinde yaşanan yoğun kaygı

  • Başkaları tarafından sürekli izleniyormuş, gözlemleniyormuş ve değerlendiriliyormuş gibi hissetme


Dünyanın neresinde olursak olalım bir ruh sağlığı uzmanı herhangi birinin sosyal fobiye sahip olduğunu bir çırpıda anlayabilir. Yukarıda saydığım belirtiler bize bu rahatsızlığın kabaca neye benzediğini gösterir. Ancak 'hastalık yoktur, hasta vardır.' sözünü hatırlatmak isterim. Her birey, herhangi bir rahatsızlığı kendi özgün koşullarıyla deneyimler. Herkesin sosyal kaygı yaşarken hissettikleri, düşündükleri, yaptıkları sadece o kişiye ait olan hayatında anlam bulur.


Yani denebilir ki sosyal fobi tanısı için kriterler dünyanın her yerinde birdir ama görünümleri onu deneyimleyen insan sayısı kadar çok olabilir.


Sosyal fobi, tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Pek çok psikoterapi yaklaşımının sosyal fobi tedavisinde başarılı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yaşanan kaygının yoğunluğu ve sıklığına göre psikoterapiye ek olarak ilaç tedavisi de oldukça faydalıdır. Kıymetli olan, baş edemediğinizi fark ettiğinizde bu yıpratıcı rahatsızlık için profesyonel destek almaya açık olmanızdır.

bottom of page